Имаме потенциал, а не го използваме

Една от големите грешки на всички правителства е ликвидацията на българската електроника и електронна индустрия и разпиляването на немалка част от кадровия им потенциал. Това заяви вчера в БАН президентът Георги Първанов.
Държавният глава е прав. Преди промените от 1989 г. България беше сила в европейската електроника и снабдяваше с електронни системи и компоненти не само огромния пазар на бившия социалистически блок, но и трети страни. За съжаление обаче тази модерна индустрия у нас претърпя значителен регрес. Което е още по-жалко, защото нашата страна традиционно се слави с едни от най-добрите компютърни специалисти в света. Това е факт и днес, но за жалост повечето от тях работят за чужди компании.
Тук не става въпрос за носталгия по миналото, а за реална наука и за реален бизнес. Всички източноевропейски страни например запазиха водещите си индустрии от времената на СИВ – без грам идеологически предразсъдъци и скрупули. Малки и бедни на природни ресурси държави от Източна Азия се превърнаха в икономически тигри до голяма степен благодарение на електронната си индустрия.
Тъжно е, че ние имаме и традиции, и потенциал в тази област, а не ги използваме. Може би наистина хората от бранша и държавните мъже трябва да начертаят стратегия, която отново да даде път за развитие на електрониката у нас. Останалото специалистите си го знаят.

Станете почитател на Класа