Пренапишете учебниците!

Министърът на образованието Сергей Игнатов заяви вчера, че днешните учебници са написани егоцентрично, в академичен дух, който не е разбираем за децата и младежите. Според министъра учебниците трябва да се пишат от учителите и да се тръгва от елементарното, от основните понятия и над това да се гради.
Това за съжаление са правилни констатации, които родители и деца изстрадват заедно. И не едно и две правителства до момента стигнаха до извода, че има сериозен проблем с поднасянето на материала в училище. Резултатът от тази неразбория е, че децата се превръщат в зубрачи на сложни понятия, които забравят веднага след като ги изпитат, както и че остават полуграмотни. Показват го тестовете от кандидатстудентските изпити, както и „бисерите“, които се публикуват от изпитващите по страниците на вестниците. Всичко това е потискащо, защото показва несъстоятелността на образователната система, която има нужда от спешна реанимация.
Очевидно е, че е дошло време за промяна на състава на авторските колективи на пишещите учебните помагала, като водещи да бъдат преподавателите в средните училища, които имат пряк досег с подрастващите и знаят най-точно как да бъде поднесен материалът. Такива идеи съществуват от години, проблемът е, че досега не са били приложени по различни причини. Но ако искаме реформи в образованието и качество на преподаването, това най-сетне трябва да се случи. Просто пренапишете учебниците!

Станете почитател на Класа