Дано реформата в този сектор не остане само на хартия

Новата концепция за развитието на спешната помощ у нас предвижда въвеждането на стандарт от 20 минути за пристигане на линейка. Според същия проект до 2 години в спешните центрове трябва да започне навлизането на парамедици, а още от догодина лекарите от „Бърза помощ“ могат да се надяват на увеличение на заплатите.
Най-накрая доживяхме да чуем и добра стратегия за развитието на този вид медицински услуги. Досега спешните центрове попадаха в новините единствено със закъсняващите линейки, напускащите доктори, липсата на консумативи и медикаменти, недоволните пациенти.
Новата концепция на Министерството на здравеопазването, макар и позакъсняла, определено е крачка напред. Ако тя се осъществи и на практика, най-после и пациенти, и лекари ще имат поводи за задоволство. Документът за развитие на спешната помощ у нас обаче не бива да ни успокоява. Здравната система е може би най-дълго реформиращият се сектор, но за всичките години на прехода така и не се реформира. Напротив, от година на година проблемите в здравеопазването като че ли се увеличаваха.
Спешната помощ наистина е основополагаща за здравната политика и именно затова всички, от които зависи реформата в нея, трябва да останат ангажирани докрай. Защото у нас сме се нагледали на добри идеи, които в повечето случаи си остават просто добри пожелания или в най-добрия случай – само на хартия, без никаква стойност. Стискаме палци реформата в спешната помощ най-накрая да стартира. А ако това не се случи, някой трябва да поеме отговорността.

Станете почитател на Класа