Как да спре войната по пътищата?

Да караш кола в България е три пъти по-опасно, отколкото да воюваш с талибаните в Афганистан, заяви вчера директорът на ВМА ген. Стоян Тонев. Затова и американските военни тренирали по пътищата ни шофиране в бойни условия.
Генералът е абсолютно прав и фактите го потвърждават. България заема 135-о място от общо 139 страни в класацията за качество на пътищата. Това би трябвало да се промени още в близките години с пускането на новите магистрали и повечето пари за поддръжка на шосетата.
Определящото за трагичните измерения на войната по пътищата идва от дивия – като на кушия – стил на шофиране и се подпомага от различното правосъдие, което получават прегрешилите: едно за склонните да дадат рушвет и друго за „простосмъртните“. На подкупите обаче май им се вижда краят, защото камерите вече изместват катаджиите.
Остава манталитетът. Прогнозите за промяната му към по-добро не би трябвало да са песимистични. Най-малкото защото по пътищата на Европа дори и българските шофьори се държат като европейци. Моментното предимство е, че умеят да карат и в бойни условия, останалото е въпрос на време.

Станете почитател на Класа