Без „скрито-покрито“ в аптеките

Фармацевти се заканиха вчера да протестират ефективно в цялата страна заради предстоящи промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. От гилдията не приемат премахването на публичността в издаването на разрешения за търговия на дребно с лекарствени продукти чрез елиминиране на ролята на Висшия съвет по фармация. В същото време промените предвиждат абсурдното положение в аптеките да могат да продават и хора без фармацевтично образование.
Фармацевтите са прави. За всички е ясно, че хаосът в аптеките трябва да спре и че има нужда от нов закон. Но как прикриването на публичността при издаване на разрешително за търговия с лекарства ще помогне на пациентите – не е ясно. Няма спор, че държавата трябва да осъществява строг контрол върху тази дейност. Но когато има нещо скрито-покрито, винаги остава впечатлението, че се работи в полза на едни и в ущърб на други. Затова отговорните хора трябва да се вслушат в гласа на фармацевтите и, разбира се – в предложенията на пациентските организации.
Само така скоро може да имаме нов закон за лекарствените средства в хуманната медицина, който наистина да регулира тази дейност в името на общия интерес. Другият вариант също е ясен – хаос в аптеките, лекарства с неясен произход, пари в сивия сектор. А това не трябва да се допуска.

Станете почитател на Класа