Прокуратурата да спре да прикрива полицаите

Маскирани полицаи са ритали и настъпвали по ръцете бившия главен секретар във финансовото министерство Тенчо Попов, докато са го арестували по обвинение за даване на подкуп. Преди това му ударили главата в касата на вратата, без изобщо той да им е оказвал каквато и да е съпротива. Всичко това е станало пред погледа на зам. градския прокурор Роман Василев, същият, който тогава, минути след задържането на Тенчо Попов, доволно обяви: „Днес е Велики четвъртък, хубав ден преди Разпети петък да разпнем трима".
Всичко това се видя в съдебната зала, където се прожектира филм, от който се видя упражненото насилие над проснат на земята човек, който е с белезници на ръцете и не дава ни най-малък признак, че се е съпротивлявал или че има намерение да го стори.
Въпросът сега е какво ще последва за полицаите, превишили правата си и посегнали на невъоръжен човек. Ще ги накажат ли, или всичко ще се размие в протяжна проверка, която ще завърши в най-добрия случай с порицание, а може и дотам да не се стигне. Прокуратурата също трябва да се активизира и да поиска наказания. Крайно време е хората в червени тоги да спрат да покриват грешките на служителите на МВР, нещо, което правят доста умело. Защото от това прикриване и покриване знаем какво следва – десетки дела в Страсбург и 1 млн. лв., платени на пострадали от полицейско насилие. Все пак тези пари не ги плащат МВР и прокуратурата, а българският данъкоплатец.

Станете почитател на Класа