Докога с дублиращи структури?

Независимата комисия за конфликт на интереси ще започне работа в края на юни, а членовете й ще бъдат избрани до края на май. Това обяви вчера шефката на правната комисия в НС и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова.
Така много скоро у нас ще заработи още една институция, която ще бори корупцията в една от многобройните й форми. След БОРКОР, ДАНС, комисията „Кушлев“ и т.н., и т.н. още една комисия идва в повече – и на бюджета, и на избирателите. И тук дори не става дума за това, че някакви чиновници и експерти ще вземат заплати за същото, за което в някоя друга сграда работят други чиновници и експерти. Става дума за това, дали наистина се върши работа, дали има ефект от нея, или просто се отчита дейност и се прелива от пусто в празно.
Горчивият опит на българина с многото дублиращи се структури у нас за съжаление показва, че ефектът от тях е преди всичко нулев и дори отрицателен. Неслучайно в нашата страна от години е актуална сентенцията, че ако искаш да потулиш нещо, трябва да му създадеш комисия.
Администрацията ни се нуждае от спешна реформа и кризата не е нито оправдание тя да се отлага, нито повод промените да се правят прибързано. Дори в т.нар. независима комисия за конфликт на интереси като най-сериозна битка засега се очертава кой ще влезе в нея и кой на кого е човек. Вместо основният въпрос да бъде какво реално ще върши поредната държавна структура у нас в условия на криза и на затягане на коланите.

Станете почитател на Класа