Разнопосочни сигнали в здравната система

Идеята на МЗ да се премахнат клиничните пътеки като метод за финансиране на болниците през 2012 г. не е обсъждана с парламентарната група на ГЕРБ. Това заяви вчера председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Десислава Атанасова.
Изявлението на шефката на здравната комисия буди недоумение, защото вече седмици наред министър Стефан Константинов обяснява как клиничните пътеки постепенно ще отпаднат и ще бъдат заменени от диагностично свързани групи. Оказва се обаче, че управляващото мнозинство, от което зависи вземането на политическото решение в парламента, все още не е запознато с идеята.
Да се търси конфликт между Стефан Константинов и Десислава Атанасова, си е теория на конспирацията. Факт е обаче, че очевидно комуникацията между двамата не е на необходимото ниво. Което е несериозно, защото те заемат отговорни постове от квотата на една и съща партия и в края на краищата работят в един ресор.
Когато хората по върховете на здравната система не си говорят достатъчно, няма как самата система да върви напред. Това обърква всички – и лекари, и пациенти. А крайният резултат се вижда от всички – хаос в болниците и недобро обслужване. Всъщност се иска само едно нещо, за да започне здравната реформа – воля. А зад послания като „нас никой не ни е питал“ воля не личи.

Станете почитател на Класа