Освободете държавната администрация от пенсионери!

Над 2000 души се трудят в държавната администрация след навършване на пенсионна възраст. Това става ясно след направена справка по министерства и ведомства, поръчана от финансовия министър Симеон Дянков.
Очевидно справката не е само за сведение, а за да следва нещо от нея. А именно – в условията на криза и стагнация, когато конкурси за държавни служители почти не се обявяват, да се търсят възможности за подновяване на състава на администрацията с млади хора. Известно е, че на всеки обявен конкурс се явяват десетки желаещи и е престъпление, ако на хората с добро образование и желание за развитие не се даде възможност да работят за държавата.
Ето защо инициативата на Симеон Дянков трябва да бъде подкрепена от всичките му колеги, които искат да има възрастов баланс в структурите, които управляват. А именно - да се съчетава ценният опит на експертите със свежите идеи на младите хора.
В този ред на мисли е добре да се каже, че ако са толкова ценни старите кадри, те могат да бъдат ползвани на хонорар, но не е особено разумно да заемат щатове, при положение че получават държавна пенсия. Тези истини са азбучни и не би трябвало да предизвикват драми, каквито наблюдаваме през последните дни.

Станете почитател на Класа