Защо се бави спецсъдът?

Главният прокурор Борис Велчев поиска вчера създаването на специализирания съд и прокуратура да се отложи за януари 2012 г. Една от причините за искането е, че според ВСС няма бюджет и готовност за функционирането на тези институции. Според зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова обаче, която е и правен експерт, нямало основания за подобно отлагане.
Така след вчерашния ден се разбра, че всъщност все още не е много ясно дали специализираният съд ще успее да тръгне навреме. А според най-оптимистичните прогнози отпреди около година, специнстанцията на Темида вече трябваше да работи.
Разминаванията между съдебната власт в лицето на ВСС и изпълнителната власт в лицето на управляващото мнозинство, които по принцип са единодушни за съществуването на подобен род съдилище, също показват, че не всичко е изпипано докрай. Не е нормално едно решение да се протака толкова във времето, и то при условие, че има ясна политическа воля за осъществяването му. Дали някои експерти по проекта „специализиран съд и прокуратура“ не са си свършили докрай работата, или отлагането на тази мярка във времето е заради други, задкулисни причини, резултатът е един и същ. А именно – няма да има особен ефект в борбата с организираната престъпност и корупцията. Ако пък политическите двигатели за създаването на спецсъд и висшите магистрати вкупом се хвърлят да осъществят идеята само и само да влязат в графика, тогава рисковете от недоглеждания и сериозни пропуски също остават. Затова политиците и ръководството на Темида у нас трябва да подходят изключително балансирано и разумно, защото последствията от големите грешки често се изплащат с години.

Станете почитател на Класа