Всеки има право на глас

Всеки избирател трябва да може да избира своя кмет, независимо от това колко жители има населеното място. За това призоваха вчера от Национално сдружение на кметствата в България във връзка с предложенията за промени в изборния кодекс.
"В нашите села кметът е за всичко", казаха от сдружението.
Представителите на регионалната власт в най-малките населени места в страната са прави. Според статистическите данни около 2,1 млн. души, или 28% от населението на България живее в селата. Абсолютно всички българи, без значение дали са от голям град, или от някое планинско селце, трябва да могат да се възползват от правото сами да избират местните си управници. И то не само защото хората по места се познават и знаят кой наистина може да работи за тях. А защото ограничаването на правото на глас си е и един вид посегателство над демокрацията.
Селските кметове са прави също, като казват, че в най-малките населени места те са „за всичко“. Хората от селата търсят лично кмета, когато им спре токът, когато ограбят дома им и дори когато имат болен вкъщи. Това е стара традиция и въпреки патриархалния елемент в нея има нещо модерно и полезно – обратната връзка между хората и местната власт. Хубаво е тази традиция да се запази. И ако управляващите мислят за хората, а не за партийните си интереси, при приемането на новия изборен кодекс те трябва да се вслушат във всички гласове. Независимо дали идват от София или от друго селище с много по-малко жители.

Станете почитател на Класа