Наркозависимите имат нужда от терапия, а не от затвор

Родители на зависими от наркотици деца от цялата страна призоваха вчера в отворено писмо до президента, премиера и председателя на Народното събрание за промяна в държавната политика спрямо зависимите от наркотици. Причината: все още у нас няма достъпно лечение, нито пък услуги за консултация и рехабилитация, както е в другите страни.
В писмото на родителите се казва, че за да спасят децата си, те ги пращат в чужбина, където срещат помощ, каквато у нас не съществува. Майките и бащите са категорични, че дори децата им да влязат в затвора, както често се случва, там не получават адекватна помощ и проблемът си остава.
Държавата е длъжна да послуша родителите, защото е факт, че у нас проблемът с наркоманиите е крещящо сериозен. Социологическите проучвания сочат, че всеки четвърти ученик е опитвал вид дрога. Случаите на арестувани младежи заради пушене на марихуана сигурно са хиляди, но освен черно петно в досиетата им, тези мерки не водят до друг резултат. В крайна сметка това не е нито грижа, нито политика, а пример за липса на такава.
След като дрога се продава спокойно по улиците и държавата не може да се справи с това, както впрочем е в цял свят, поне да се погрижи да ограничи вредните последствия. С адекватно и достъпно лечение, както е в другите страни. Това ще ни спаси и от срамното първенство по смъртни случаи от употреба на наркотици.

Станете почитател на Класа