Брюксел отново ще ни решава проблемите

Председателят на БАН акад Никола Съботинов отива тази сряда в Брюксел, където ще се срещне с комисарите по висше образование и по наука и иновации. Съботинов ще разкаже на комисарите за проблемите на академията и ще ги помоли да въздействат върху правителството по отношение на бюджета и закона за БАН.
Очевидно хаосът в българската наука е толкова голям, че по стара родна традиция отново ще търсим помощ отвън, и то за чисто наши проблеми. Този факт поставя в неудобна ситуация цялата държава, но очевидно се налага, след като представителите на БАН и държавната власт предпочитат словесната война пред разумния диалог.
Академиците и управниците трябва да си спомнят, че реформи не се правят с извиване на ръце. Напротив, нужни са взаимни компромиси. Ръководството на БАН отлично знае, че академията се нуждае от промяна и че не може вечно да се лежи на стара слава. Защото не е важен личният комфорт на професорите, а бъдещето на българската наука. Управниците ни също са отлично запознати, че науката ни се нуждае от държавна подкрепа, но и от самоуправление.
Това са прости истини и не е нужно еврокомисарите да ни ги напомнят. При всички случаи е по-достойно учените и държавниците у нас да се разберат като отговорни хора, без обиди и без емоции. Защото ако за всеки вътрешен проблем тичаме да се оплакваме в Европа, ще станем жалки.

Станете почитател на Класа