Лакомията на депутатите изяжда рейтинга на НС

Срамувам се от поведението на депутатите. Така премиерът Бойко Борисов коментира вчера скандала с 16-те народни представители, които се хванаха на журналистическа въдица и отидоха в работно време на парти да си получат скъпи телефони като подарък.
Премиерът е прав да се срамува. Извън лакомията на депутатите, няколко неща изненадват в случая. Първо – липсата на подготовка. Преди да влязат в парламента в предишни народни събрания, на депутатите се четяха правила, които трябва да спазват - какво облекло да имат, как да се държат с журналисти, какво могат и какво не могат да правят. Очевидно такъв курс сега не е проведен, разчитало се е на прочит на етичния кодекс и познаване на законодателството, каквото в случая не наблюдаваме.
Второ – в групата на „лапнишараните“ освен нови депутати, има и стари парламентаристи, които би трябвало да са наясно с периодичните провокации на четвъртата власт и да не допускат такива гафове.
И трето – още по-неприятно в случая е, че ръководството на парламента няма полезен ход. Хората, които са отишли със служебни коли в работно време, за да бъдат очевидно корумпирани със скъпи мобилни апарати, няма как да бъдат наказани. В правилника на парламента не е предвидена такава санкция.
Изводът от цялата тази акция е, че депутатите трябва да си спазват законите и да обуздават порива си да получават скъпи подаръци, най-малкото защото безплатен обяд няма. В най-безобидния случай се плаща с лобизъм.

Станете почитател на Класа