Властта не обича референдуми

Сега не е време за референдуми, каза вчера Цецка Цачева, председател на НС. Поводът: внесената от РЗС подписка за свикване на ВНС с цел приемане на нова конституция.
Извън очевидния факт, че независимо от мнението на управляващите, законът трябва да се спазва, от РЗС не без основание се притесниха, че подписката им може да бъде атакувана. И не само заради правилото, че политиците, когато са управляващи, бягат от референдуми и инициират такива, когато не са на власт. А по чисто технически причини. Дори и да се окажат валидни 500 от близо 600-те хиляди подписа, което е малко вероятно, възникват няколко питания във връзка с формулирания от тях въпрос за свикване на национален референдум. Темата: “Желаете ли предсрочно прекратяване на мандата на 41-вото Народно събрание с цел свикване на Велико Народно събрание и приемане на нова конституция?“ предполага, че обществените нагласи са срещу ГЕРБ, което не е така. Социологическите проучвания показват, че засега няма алтернатива на това управление. А и подписката, която е внесена в парламента, беше с въпрос дали се иска промяна на конституцията, а не дали се искат нови избори. Друг технически проблем е, че РЗС не е представило проект на нова конституция, което може да попречи на 41-вото НС да се разпусне и да свика ВНС.
Което пък навежда на мисълта, че искането за нов основен закон, който да намали броя на депутатите и да даде възможност те да бъдат отзовавани, може да се окаже просто едно добро намерение.

Станете почитател на Класа