Кой как чете статистиката

Безработните у нас са 16%, а не 9%, както обяви наскоро министър Тотю Младенов. Това обявиха вчера от синята централа. От СДС напомниха, че 9% са реално безработните и че към тях има още 6,5%, които трайно не си търсят работа. Или това прави над 500 000 души, които нямат работа. Сините допълниха още, че това е основният проблем на ГЕРБ.
Очевидно е, че цифрите могат да бъдат четени по различни начини, както и че могат да се употребяват политически според случая. В такава ситуация е добре да се чуе мнението на синдикатите, които отчитат, че тенденциите се влошават и все повече хора остават извън пазара на труда.
Спорът за цифрите става абсолютно безпредметен, ако не се вземат мерки за подобряване на бизнессредата. В крайна сметка частният сектор е този, който създава работни места, защото в период на криза държавата извършва съкращения, а не назначава. Ето защо, ако държавата иска да пребори тревожните тенденции, трябва да мисли за бизнеса и да се стреми да го стимулира да разширява дейността си, за да се откриват нови работни места, които могат да решат проблема с безработицата.

Станете почитател на Класа