Изборният кодекс потъва в дебати

От националното сдружение на общините подкрепиха вчера идеята в проекта за нов изборен кодекс за намаляване на общинските съветници. В същото време от асоциацията на българските градове и региони заявиха, че са против намаляването на съветниците, защото това ще снижи партийната представителност в местните парламенти.
Така в рамките само на един ден две сходни по своята същност организации застанаха зад коренно различни тези. При това положение е трудно да се повярва, че местната и централната власт ще стигнат до единомислие за промените в изборния кодекс. Най-малкото, защото дори между самите кметове има политически противоречия. Отговорността за управляващите е още по-голяма, защото от ГЕРБ дойдоха на власт с обещания за бързи промени в изборния закон.
Истината е, че не са важни партийните интереси. Важно е страната ни най-сетне да има нов, модерен и демократичен изборен закон, който най-добре да отразява правата на гражданите. Ако различните представители на местната и централната власт разберат това, тогава можем и да се надяваме, че големият печеливш в битката за изборния кодекс ще бъдем ние, гражданите.

Станете почитател на Класа