Защо е труден диалогът между фирмите и науката?

Средните и големите фирми трудно си говорят с българската наука. Това сочат данните от проучването на „Алфа рисърч“, представени вчера в грандхотел „София“. От него излиза, че само 20% от българските фирми са склонни да дават пари за български научни разработки, които да им помогнат в работата. Другите нямат нужда засега. Защо се получава така?
При положение че в Европа и Азия се залага сериозно на иновации, за да вървят компаниите напред, у нас е малко странно, че няма интерес към разработките на българските учени. И това едва ли е по вина на бизнеса, който има интерес да се развива и да бъде конкурентоспособен. По-скоро липсва диалог, при който да стане ясно какво искат фирмите и какво могат да им предложат учените. Защото ако българската наука е адекватна на търсенето, то и подкрепата за нея от страна на компаниите ще е по-силна. Поне така е в Западна Европа, където фирмите финансират значителна част от научните постижения.
Очевидно е, че повече от належащо е бизнесът и науката у нас да се научат да общуват и за това активно да им съдействат браншовите организации. Само с такъв диалог ще се отпуши трудното сътрудничество, а от него ще имат полза всички страни. И науката, и бизнесът, и държавата.

Станете почитател на Класа