В МВР са нужни реформи

Трябва да има съкращения в МВР, заяви вчера бившият шеф вътрешната комисия в НС Минчо Спасов, който от години е известен с критиките си към силовото ведомство. Спасов даде за пример Грузия, където имало масови уволнения на пътни полицаи, след което на тяхно място били назначени млади, образовани и добре платени служители.
Не може да се отрече, че в кабинета „Борисов“ има политическа воля за борба с организираната престъпност. Факт е обаче също така, че системата на МВР е една от най-консервативните и нереформирани у нас. Това често се признава дори от самите полицаи. Борбата с престъпността и корупцията не се изразява само в успешни полицейски акции. Нужни са и реформи в самата система.
От МВР могат да вземат за пример промените в другата силова и не по-малко важна структура – Българската армия. Военните отдавна разбраха, че въоръжените сили могат да бъдат ефективни и без да са задължително многобройни. Същото важи и за МВР.
Според официалната статистика след 1989 г. населението на страната намаля с около 1,4 млн. души (което за малка България е наистина внушително), но структурите на МВР почти запазиха числеността си. И редовият патрулиращ полицай, и началниците трябва да разберат, че реформите във ведомството не целят непременно да изхвърлят униформените на улицата. Напротив, целта е МВР да заработи по-ефективно, а самите полицаи да имат по-добри условия на труд. Едва ли има много следователи като българските в ЕС например, които да пишат на пишещи машини върху стари, облицовани с балатум бюра.
Вярно е, че всяка реформа е болезнена. Но промени в МВР трябва да има в името на обществото. Колкото по-скоро, толкова по-добре.

Станете почитател на Класа