Жълт картон за проектозакона "Кушлев"

Проектозаконът „Кушлев“, който предвижда запор на имущество от престъпна и незаконна дейност, получи вече два жълти картона. Един от политиците в лицето на Синята коалиция, откъдето твърдят, че ако бъде приложен, това на практика означава „тежък комунизъм“. И вторият – от юристи и неправителствени организации, които предупредиха вчера, че ако бъде приложен, той ще засегне пряко 400 хил. домакинства, или 1,2 млн. български граждани.
Оттам се мотивират, че този закон предвижда да удари именно тези семейства, които са натрупали значително количество нерегистрирани доходи през последните 15 години. За такива се считат имущество над 60 000 лева, чийто произход не може да бъде доказан документално. Според юристите именно това е най-спорният момент - че при разлика над 60 000 лева на стойността на всяко имущество и документите за неговия произход разликата ще се смята за средства, придобити по престъпен начин.
Очевидно законът има нужда от съгласуване освен с Венецианската комисия и с наши юристи и икономисти, за да не бъде атакуван после пред съда в Страсбург. Не е безобидно да се запорира имущество на хора, заподозрени, че не могат да докажат доходи, докато срещу тях текат дела, които се точат по 5-6 години. Подобни действия със сигурност носят загуби на собствениците, които, ако бъдат оправдани, могат от своя страна да атакуват държавата, която ще е длъжна да им плаща обезщетения. От което пък губи хазната, съответно ние.

Станете почитател на Класа