Необходим е строг ред в Студентски град

19-годишно момче е настанено в „Пирогов” със счупен череп и опасност за живота след побой, който станал около 4.30 ч вчера сутринта в Студентски град в София. За съжаление това е поредният тежък инцидент с насилие, който се случва в студентското градче. И поредното доказателство, че криминогенната обстановка в квартала, в който са съсредоточени десетки хиляди младежи от цялата страна, си остава неконтролируема.
След жестокото убийство на 20-годишния Стоян Балтов на 5 декември 2008 г. за бъдещето на замисления като кампус квартал започнаха дълги и уж сериозни дискусии. Оказа се, че много от увеселителните заведения там са незаконни или работят с нерегламентирано работно време, самите студенти протестираха, а МВР обеща повече сигурност в проблемния столичен район.
Факт е, че за две години в Студентския град не беше направено абсолютно нищо, с което поне малко той да заприлича на истински кампус. Казината, нощните клубове и баровете продължават да привличат криминални елементи, а насилието, грабежите и всевъзможните пиянски инциденти са ежедневие.
Поредната драма с пребитото момче сигурно ще доведе до нови дебати за бъдещето на Студентски град. Но и те ще бъдат напразни, ако отговорните управници и институции не започнат реални действия. Само със силната и решителна намеса на държавата криминалният хаос в гъстонаселения младежки квартал може да бъде овладян.

Станете почитател на Класа