Проектозаконът „Кушлев“ е с много въпросителни

Законът за конфискация на незаконното имущество е готов, очаквам бележки, критики и съгласуване, след това внасяне в Министерския съвет. Това заяви вчера министърът на правосъдието Маргарита Попова по БНТ. И поясни, че философията на законопроекта за отнемане на незаконното имущество е гражданската конфискация, която трябва да бъде разделена от наказателната конфискация.
Може и законът да бъде силно оръжие в ръцете на правителството за борбата с престъпността, но той е нож с две остриета. Защото отсега юристи предупреждават, че за адвокатите ще има много работа. А съдът в Страсбург ще бъде залят от жалби на български граждани, на които е запорирано имуществото, докато съдебните дела, които трябва да определят дали са виновни или не, се точат по 5-6 години. В тази ситуация осъдителни присъди над държавата ни изглеждат 100% възможни, защото бъдещият закон предвижда да се отнема не само имущество, придобито по престъпен, но и по незаконен начин. А последното не е ясно как се доказва. Не случайно Синята коалиция определи проектозакона като „тежък комунизъм“. И изрази опасения, че ако проектът остане в този си вид, по анонимен донос могат да бъдат разследвани българи и за това, че имат примерно панелка в "Люлин".
Тези предупреждения не трябва да се игнорират. Преди да бъде внесен законът в пленарна зала, трябва добре да се огледа, за да не се налага след това да се плащат тежки глоби, които идват от джоба на българския данъкоплатец.

Станете почитател на Класа