Изборният кодекс - изпитание за ГЕРБ

Високият праг за преференции при гласуване за депутати в Народното събрание и в Европарламента изправи на нож неправителствените организации, които се събират днес, за да критикуват идеите на ГЕРБ. От неправителствения сектор се мотивират с това, че в Европа прагът е между 5 и 7%, а при нас е цели 20%. На практика това решение обезсмисля преподреждането в листите и затвърждава единствено партийното виждане кой на кое място трябва да е.
Отделно срещу промените се обявиха всички партии с изключение на „Атака“. БСП като цяло не харесват философията на закона и особено ги дразни възможността за експериментално електронно гласуване, което според тях щяло да доведе до фалшификации. От ДПС възразяват срещу принципа на уседналост на избирателите и заплашиха, че ако този текст остане, ще сезират Конституционния съд.
Синята коалиция също е недоволна. Десните не харесват предложението районните кметове да са назначаеми, а не избираеми, както е в момента.
При толкова много против Изборния кодекс (който междувпрочем не видя бял свят и в предишния парламент) се поставя въпросът, дали ГЕРБ не отстъпи от предизборните си намерения да направи системата по-демократична. Високият праг на преференциите очевидно не съдейства това да стане. Защото ако бъде запазен този процент, излиза, че избирателят няма да има думата при подреждането на листите.

Станете почитател на Класа