Студентите имат право на мнение

Председателят на парламента Цецка Цачева и ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Иван Илчев влязоха в остър диалог вчера, като причина за това стана поредният протест на преподаватели и студенти от най-стария ВУЗ в страната. Цачева попита ректора защо студентите освиркват Народното събрание, което е „символ на демократичните промени у нас“, и допълни, че младежите не били добре информирани за работата на институцията.
Г-жа Цачева сигурно отлично знае, че една от най-големите придобивки на демократичните промени, за които тя говори, е именно свободното право на изразяване на мнение. Затова и забележката й към протестиращите студентите е, меко казано, неуместна.
В сравнение със западните демокрации, с които често политиците ни обичат да сравняват нашата страна, уличните протести у нас дори са направо вяли. Студентите, които са бъдещият елит на нацията, в известен смисъл заслужават похвала за това, че имат мнение и отстояват интересите си, даже и да не са запознати изтънко с работата на парламента.
Вярно е, освиркването не е приятно, но пък е истина, че в самото Народно събрание често ставаме свидетели на далеч по-непристойно поведение. Затова ще е по-уместно, ако г-жа Цачева запази забележките си за депутатите, които очевидно не уважават институцията, в която работят.

Станете почитател на Класа