И парламентът има нужда от плановост

Парламентът може да работи извънредно всеки вторник до края на годината, за да навакса с изостаналите законопроекти. Това съобщи пред „Класа“ Тодор Димитров, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.
Новината за извънредни заседания бе посрещната със смесени чувства от другите политически сили. Очаквано БСП се обявиха против, аргументирайки се, че законите, заради които се събират – за автомобилните превози например, не са толкова важни и не налагат народните избраници да хвърчат на пожар в пленарна зала. От Синята коалиция заявиха, че биха се събирали, ако се касае за бюджета и за изборния кодекс, ДПС е без ярко отношение към този казус, а „Атака“ обяви опонентите на идеята за мързеливци.
Не е прецедент парламентът да работи извънредно. Даже е задължително да го прави, когато се касае за важни и спешни решения. Проблемът се появява, когато пленарни заседания биват разпускани предсрочно заради изчерпан дневен ред, а в края на годината се приемат закони „на килограм“. Последният подход крие сериозна опасност – а именно да бъдат гласувани не особено качествени нормативни актове, които после трябва да бъдат преправяни. Именно заради това трябва плановост при законотворчеството. Този принцип позволява и по-високо качество на работата.

Станете почитател на Класа