Батакът в болниците не зависи от парите, а от морала

Ще броим максимум 950 лева за избор на лекарски екип, предлагат експертите от Министерството на здравеопазването. Според тях само така ще се сложи ред в отношенията пациент–лекар, когато става дума за тежка операция в болница и за волята на болния да се довери на определен специалист.
А кой ще гарантира, че лекарят ще се задоволи с тези 950 лева и няма да поиска още? Или пък, че пациентът няма сам да му набута под масата още толкова?! За здраве човек дава мило и драго, готов е да си продаде имота, но да си спаси живота.
Въпросът явно не опира до парите. А до морала на онези, които полагат Хипократовата клетва. Само че моралът не зависи нито от наредби, нито от закони – той бавно се гради в обществото на базата на взаимното уважение и реалното заплащане на лекарския труд.
Да предложиш пари на лекар в испанска държавна болница, е немислимо. Ще ти отговори: „Здравеопазването у нас е безплатно!“ Още по-немислимо е лечителят да ти поиска пари, след като си е свършил работата. Само че испанската държава отдавна е натрупала здравни фондове, които могат да поемат и най-сложната операция, без да искат доплащане. И е осигурила на собствените си лекари заплати, за които нашите дори не се осмеляват да мечтаят.

Станете почитател на Класа