Партиите с двойна мярка към районните кметове

Столичната организация на ДСБ се обяви вчера против промяната, предвидена в проекта за Изборен кодекс, според която районните кметове ще се избират и назначават от общинските съвети. Според тъмносините, ако това се случи, гражданите ще бъдат лишени от правото си да избират хората, които да решават всекидневните им проблеми.
Факт е, че въпросът дали районните кметове да бъдат избираеми или не, винаги се е разглеждал от партиите под двоен ъгъл. Част от тях, когато са на власт, обикновено искат да са назначаеми, защото така ще могат да ги контролират. Ако същите партии са в опозиция, настояват районните кметове да са избираеми, защото така имат шанс да спечелят позиции в район Средец например, нищо, че са загубили вота в Столична община.
Това поведение на партиите не е изненада, но прави неприятно впечатление. Ако върнем лентата назад, ще си спомним, че точно сините промениха законодателството и направиха през 1999 г. избираемите районни кметове назначаеми. Сега пък твърдят, че ГЕРБ, които имат същите идеи, не постъпват демократично.
По-честната позиция на партиите към местната власт и към гражданите е да имат последователна политика, която да защитават. Така политиците ще акумулират по-голямо доверие към себе си и ще избягат от неприятния образ на ветропоказатели, които променят позиции, както им е удобно.

Станете почитател на Класа