Общините имат нужда от децентрализация

Искаме друга философия за местните финанси, заяви председателят на сдружението на общините и кмет на Смолян Дора Янкова. Тя отново напомни за искането на кметовете 2% от общо 10-те процента подоходно облагане на физическите лица да влизат в местните хазни.
За съжаление обаче добрите идеи за повече финансова свобода на общините у нас все още не се реализират на практика. За разлика от страни като Чехия и Унгария, с които допреди двайсетина години споделяхме сходен тип на управление, децентрализацията в нашата страна закъснява. Това е и една от основните причини цели региони в България да се обезлюдяват, което пък от своя страна ги превръща в непривлекателни за инвеститорите. Така се върти порочният кръг на бедните общини с разбита инфраструктура, обезверени хора и кметове, от които нищо не зависи.
Ето защо всички кметове очакват децентрализацията у нас да започне да се случва. Има всички политически предпоставки за това, още повече, че и премиерът Бойко Борисов, и министърът по усвояването на еврофондовете Томислав Дончев отлично познават кметските проблеми. Сред депутатите на управляващата партия също има доста хора, които са наясно с проблемите на местната власт. Затова е важно политическата воля за децентрализация много скоро да се превърне в действие.


Станете почитател на Класа