Процедурни хватки

Софийският градски съд (СГС) отказа вчера да гледа колективния иск срещу МВР заради лошата организация по издаването на новите документи за самоличност. Искът беше заведен от гражданска инициатива "Справедливост" и в него се настояваше за компенсация от 50 млн. лв.
Според съдията по делото Асен Воденичаров нямало колективен интерес, който да позволи завеждането на общ иск от името на всички пострадали. Според него всеки, който е недоволен от издаването на новите документи, трябва сам да води дело.
За всички граждани, които през последните месеци се редиха на изнервящите опашки за нови документи, наглед ясните мотиви на съда със сигурност приличат на най-обикновена процедурна хватка, за да се избегне образуването на дело.
Проблеми с организацията наистина имаше, и то основно в големите градове, където напливът от хора бе най-голям. Със сигурност не е приятно да се наредиш на опашка в ранни зори, за да разбереш следобед, че дори не можеш да дадеш заявление за паспорт, защото са свършили бланките например.
Примерите с граждански организации, които са осъдили определени институции заради грешки в работата им, са многобройни, но за съжаление това рядко се случва у нас.
Във всяка система има сривове и се допускат грешки, но най-неприятното е, че повечето пъти държавната машина в нашата страна сякаш отказва да признае своите слабости. Вчерашното решение на СГС е поредното доказателство за това. А тази тенденция е мерило и за това, доколко са развити демокрацията ни и българското гражданско общество.

Станете почитател на Класа