Комисията „Кушлев“ – под обстрел

Депутатът от ДПС Гюнай Сефер обяви вчера, че ще обжалва решението на комисията „Кушлев“ да му запорира имущество за близо 2 млн. лв. Сефер се мотивира с това, че прави бизнес от 1990 г., а комисията му конфискува имуществото въз основа на декларация от 2009 г., което означава, че не са прочетени необходимите документи.
Идеята комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин, да има разширени правомощия, се прие първоначално като знак за желание държавата да се справи с по-едрите „акули“. Само че досегашните резултати от работата на комисията „Кушлев“ не са съвсем обнадеждаващи, защото невинаги съдът потвърждава, че имуществото трябва да бъде отнето. Затова пък е факт, че вече има дела в Страсбург срещу комисията „Кушлев“, която запорира сметки и имоти на лица, които де факто не са осъдени от българския съд. Това по същество е достатъчен повод да се даде ход на такива дела и нищо чудно Дамбовците да осъдят държавата по тази причина.
За да не се стига до подобни парадокси, при които държавата ще бъде принудена да плаща на хора, които преди това са арестувани в показни акции, е добре да се огледа добре законодателството ни. Така че да не се налага да се бърка в хазната, която всички български граждани пълнят.

Станете почитател на Класа