Първенци по присъди, но не знакови

По процент на осъдителни присъди България е на едно от челните места в Европа, каза вчера зам.-шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Гроздан Илиев. Въпреки това страната ни остава под наблюдение и във всеки доклад на ЕК е критикувана заради правосъдната си система.
И без да ни го напомнят европейците виждаме, че у нас малко от т.нар. знакови дела завършват с присъди. Процесите пък се проточват извънредно дълго във времето заради „болни“ подсъдими, „заети“ с други дела адвокати, неявили се свидетели. Все стари номера, които обаче още минават.
Осъдителните присъди, за които говорят от ВКС, в по-голямата си част са за провинили се на пътя шофьори, дребни битови престъпления или хулигански прояви. Впрочем, дори и тази статистика не дава особен повод за радост, защото нито джигитите на пътя, нито хулиганите на стадиона се плашат кой знае колко от присъдите. И в крайна сметка продължават да тормозят останалите граждани. Примерите са много и вилнеещите на свобода рецидивисти с по няколко осъдителни присъди са най-яркото доказателство за това.
Затова освен на количествената статистика, висшите магистрати трябва да обърнат сериозно внимание и на качеството. Само така съдебната система ще спре да бъде вечната черна точка на прехода, а хората ще се почувстват по-сигурни в собствената си страна.

Станете почитател на Класа