Пари под натиск

Вероятно лекарският протест, планиран за 15 октомври, ще се отмени, тъй като до известна степен една втора от парите, които се държаха от здравната каса, бяха изплатени още в петък и ще бъдат получени от болниците. Това каза вчера началникът на Военномедицинска академия генерал Стоян Тонев. От БЛС обаче не потвърдиха, че категорично са отменили протестите. Съсловието очаква среща с премиера Бойко Борисов, на която трябва да се реши въпросът с огромните задължения на болниците и невъзможността им да обслужват пациенти.
Въпросът е: нужно ли беше да се генерира такова огромно напрежение в системата, за да се реши проблемът с парите? Очевидно е, че реформите в здравеопазването се бавят, но също така е ясно, че не могат българите да бъдат оставени без лекарска помощ.
Проблем е и как ще реагира кабинетът при следващи протести. Защото не са единствено лекарите недоволни от бюджетната политика.
Практиката отпускането на средства да се осъществява единствено под натиска на недоволството, не е особено сериозна. По-печелившата позиция е да се създаде справедлив механизъм за разпределяне на средствата, който да не води до такива огромни напрежения в обществото.

Станете почитател на Класа