Държавата има нужда от силни региони

Необходимо е да се подпомогнат общините и това трябва да стане чрез преотстъпване на приходи от данъци от страна на държавата. Това заяви вчера министърът по усвояването на еврофондовете Томислав Дончев.
Дончев не е първият представител на централната власт, който се изказва в подкрепа на кметовете, които отдавна настояват за реална децентрализация и повече финансова свобода за общините. Това беше приоритетна кауза и за премиера Бойко Борисов в периода, в който той беше кмет на София.
Единомислието между държавата и регионите по отношение на децентрализацията по принцип е положителен знак, но за съжаление в действителност не се случва почти нищо. България все още има една от най-неефективните системи за местни приходи в Европа дори в сравнение с държавите от бившия Източен блок. Това е и една от причините у нас като силни и привлекателни за живеене общини да изглеждат София, Варна, Пловдив, Бургас и още няколко града.
Време е положителният диалог между централна и местна власт най-сетне да се превърне и в реални действия. Децентрализацията не е въпрос на надлъгване между общинските хазни и републиканския бюджет, а един от начините общините да дръпнат напред и наистина да станат добро място за живеене.

Станете почитател на Класа