Реформите са неотложни

До 10 години България ще изглежда като страна, в която всички ще искат да живеят, учат и работят, каза вчера финансовият министър Симеон Дянков. Коментарът му бе във връзка с националната стратегия „България 2020“, която е част от по-мащабния план на ЕС „Европа 2020“.
Хубаво е, че макар и под натиска на ЕС, държавниците у нас мислят в перспектива за 10 години напред, вместо да се вторачват в близките няколко месеца. За съжаление обаче в нашата държава всички сме се опарили от плановете за „светло бъдеще“.
Вместо да чертаят розови планове, управляващите трябва да си припомнят старата максима на братя Стругацки, че понеделник започва в събота. Обявяването на някакви стратегически цели не означава, че те ще се случат от само себе си, просто защото ще мине време. Затова кабинетът отсега трябва да се съсредоточи в задачите си, да върже държавния бюджет по най-добрия начин и да вложи всичките си усилия в стимулирането на бизнес средата. Само така бизнесът и хората ще излязат от кризата, което в крайна сметка ще се отрази положително на цялата икономика. А силната икономика предполага и успешни реформи в наболели сфери като образование, здравеопазване, социална сфера.
Ето защо и заявените намерения по стратегията „България 2020“ трябва да започнат тук и сега. Всичко друго прилича на отлагане на проблемите за светлото бъдеще.

Станете почитател на Класа