Правила и за парламента

От БСП се заканиха да инициират промени в правилника на Народното събрание, касаещи неща от организацията на парламентарния контрол до „дъвченето на дъвки и четенето на вестници“ по време на провеждането му. Това заяви вчера говорителката на социалистите Корнелия Нинова.
От левицата обясниха инициативата си с това, че според тях председателят на НС Цецка Цачева пазела някои министри от неудобните въпроси.
Чудесно, само че тук има едно голямо „но“. И то е, че от БСП имаха цели 4 години да прокарат идеите си за повече ред в парламента, докато бяха на власт и се радваха на трипартийно, но добре организирано мнозинство. Обидно е за избирателите и е вредно за държавата по време на парламентарния контрол в пленарна зала да има 30-ина народни избраници, които дремят, без изобщо да се интересуват какво се случва на трибуната. Факт е също така, че проблемът не е от вчера или от онзи ден и депутатите отдавна можеха да измислят по-ефективни правила за работата си.
За съжаление обаче правилникът за работата на Народното събрание е по-скоро повод за дрязги между управляващи и опозиция (без значение каква е конфигурацията), вместо да е плод на сериозна работа. Затова нека парламентаристите да урегулират собствените си правила за работа. Както впрочем е във всяка институция в страната.

Станете почитател на Класа