Рано ли ни е за кметове от ЕС?

Граждани на ЕС, които отговарят на изискванията и конституцията, ще могат да бъдат издигани за кандидат-кметове и общински съветници. Това е записано в правилата на БСП за местните избори, които бяха гласувани на пленум в събота.
Хубаво е, че в политическите централи вече сериозно се замислят да дадат равни права на българите с двойно гражданство да заемат управленски постове в държавата. За съжаление обаче практиката у нас е доказала, че е много трудно успели навън българи да се интегрират успешно със своите идеи в обществото. Особено в политиката.
Неслучайно партиите у нас рядко издигат на избираеми места в листите си българи от чужбина, а още по-малко пък чужденци, въпреки че това е обичайна практика за страните от Европа. Парадоксът е в това, че българските политици много обичат да сочат за пример старите демокрации от ЕС, но когато този пример трябва да се осъществи и на практика, често отстъпват от собствените си думи.
Едва ли в Мездра или в Асеновград хората ще искат да си изберат кмет от Франция или Англия. Тук става въпрос за друго – ако има граждани на ЕС, които са доказани специалисти в своята област, няма нищо лошо те да заемат ръководни функции в общините. Усвояването на европейските фондове например все още е голям проблем за много български региони, а именно в тази област старите страни - членки на ЕС, са много по-напред от нас.

Станете почитател на Класа