Златният хидровъзел край Девин

Дори и на финалната права от строежа си хидровъзел „Цанков камък“ ще погълне поне още 50 млн. евро, за да бъде завършен. Затова и НЕК търси парите в момента, защото не може да остави проекта незавършен и без гаранции за експлоатация. Някои могат да нарекат „Цанков камък“ черна дупка за пари или пък „касичка“ за някоя фондация. Истината обаче е, че по стената на „Цанков камък“ има вградени диаманти, а под самия язовир - цяла златна мина. Иначе просто няма логика да се дават толкова пари за малка ВЕЦ със 17-километров язовир.
Липсата на логика винаги е съществувала в енергетиката у нас. И не само на логика, но и на визия за развитие. Примери за това са не само хидрокаскадите като „Цанков камък“ и плачевната „Горна Арда“, ами и ремонтът на далекопроводите и митичната вече АЕЦ „Белене“. А визията за развитие в енергийното министерство я наричат „стратегия“. Тя обаче също като проектите стои като едно митично същество, без да е ясно кога и въобще дали ще бъде одобрена някога от парламента.
Да се надяваме, че все пак „Цанков камък“ ще бъде златен и за жителите на околните му селища, защото покрай язовира ще могат да се изградят редица туристически забавления. А на стената му някъде с едри букви да бъде написано, че това съоръжение е олицетворение на хвърлените на вятъра пари.

Станете почитател на Класа