Грях e деца да умират от глад

166 досъдебни производства са в процес на образуване заради смъртните случаи в домове за деца, съобщи вчера главният прокурор Борис Велчев.
Според обвинител номер едно сред най-фрапиращите случаи е дом за деца в Добричко, където за 10 години са починали 56 деца. Срам ни е, че в 21-ви век деца умират от глад, каза Велчев. И нас ни е срам. Но най-вече трябва да се срамуват държавните институции, които отговарят за правата на децата. Очевидно, че държавните органи с дублиращи се функции и хилядите чиновници, които работят в тях, не си вършат работата. Вероятно защото разбират грижата за изоставените деца като настаняване в що-годе оборудвана сграда. И дотук. Именно затова трябва да понесат своята отговорност пред Темида.
А хората, които управляват държавата, трябва най-сериозно да се запитат какво всъщност правят институции на бюджетна издръжка като Държавната агенция за закрила на детето, чийто бюджет ще стигне за издръжката на един дом.
На всички им омръзна да слушат как държавните служители се оправдават със загрижени лица и прехвърлят отговорностите един на друг. Фактите са жестоки – у нас умират деца като на война. Този ужас може да спре само с решителна държавна намеса. Другото е лицемерие.

Станете почитател на Класа