Реформи, но пак в бъдеще време

Ще освободим режима, който да позволи на ВУЗ-овете да се обединяват, запазвайки своята академична автономия, заяви вчера пред БНР министърът на образованието Сергей Игнатов. Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев пък контрира, че платеното обучение „не е панацея“ и държавата трябва да поеме своята отговорност пред обществото.
От години в изпадналото в криза българско образование се наблюдават две тенденции. Едната е, че за реформите винаги се говори в бъдеще време. Другата е, че хората, от които до голяма степен зависи промяната, често са склонни да посочват проблемите, но не и начина, по който те ще се решат.
Докато този омагьосан кръг продължава да се върти, все повече български младежи не получават достатъчно качествено образование, а най-добрите от тях предпочитат да завършат обучението си в чужбина.
На фона на всичко това още по-фрапантен изглежда фактът, че почти няма година от времето на прехода, в която да не е открит нов университет. Последният нов ВУЗ е в Перник, въпреки че столицата с многобройните си университети е едва на 20-ина километра от миньорския град.
Затова в идеята за обединени, но академически автономни ВУЗ-ове има много смисъл. Стига да се осъществи, защото със сигурност ректорите ще се възпротивят, ако отрежат финансовите им правомощия. Реформите изискват компромиси в името на крайната цел – ВУЗ-овете в страната ни да дават добро образование.

Станете почитател на Класа