Образование без качество

Една хубава новина и няколко лоши, свързани с българското образование, оповестиха вчера от Световната банка. В подробен доклад България е похвалена, че е напред с реформите, които я правят лидер в региона, но от друга страна, се отчита, че нивото на качеството пада. Т. е., половината от българските ученици не покриват необходимите критерии за знания. Отделно от това малките общини не могат да се справят с вменените им задължения да се грижат за училищата, а отделно от това и демографският срив закрива все повече класни стаи.
На фона на тези констатации и прогнози не е ясно на какво точно трябва да се радваме - на делегираните бюджети и спестените средства или на факта, че българското училище произвежда все по-неграмотни хора, които после търсят реализация на пазара на труда и не я намират.
Очевидно се налага да се потърси някакъв баланс в реформите, който да доведе дотам, че интелектуалният потенциал на подрастващата нация да не бъде погубен. И върху това трябва да се замислят хората с власт, които провеждат политиката на кабинета.

Станете почитател на Класа