Да не закъсняваме с проверките

Ще проверяват сеизмичната устойчивост на училища и детски градини в София, съобщи вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова. Проверката ще обхване първо няколко сгради, а после ще бъде изготвен план за всички детски градини, училища и дори болници в София.
Контролът е необходим, но не и ако е закъснял. За всички е ясно, че проверките на обществени сгради в София е породена от няколкото земетресения, които разлюляха София пред последните дни. Именно затова те едва ли ще успокоят особено софиянци. Защото проверките за устойчивост на земетръси трябва да се правят още по време на строежа на сградите, а старите постройки, с които е пълно в центъра на столицата, трябва да се проверяват периодично.
За съжаление обаче у нас много често оправдаваме поговорката „След дъжд качулка“. Независимо дали става въпрос за стари сгради или за стари автобуси, проверките обикновено започват, след като се случи белята. За щастие трусовете в София не нанесоха сериозни щети. Затова и техническите експертизи, през които ще минат училища, детски градини и болници не трябва да отшумят, когато софиянци забравят земетресенията в града. А ако се открият нередности, да бъдат отстранени навреме.

Станете почитател на Класа