Нулев толеранс за недъзите в Темида

Заместник окръжният прокурор на Перник Бисер Михайлов беше арестуван вчера за лихварство и изнудване. Висшият магистрат раздавал крупни суми назаем и заплашвал свидетели и семействата им, като ги принуждавал да поемат чужди дългове.
Тази акция на МВР безспорно заслужава внимание. И системата, и обществото не трябва да имат никакъв толеранс към висшите служители на Темида, които по престъпен начин се възползват от поста си.
Тук е мястото да се зададе въпросът, дали един висш магистрат може да развива лихварска дейност, да заплашва свидетели, да има съмнителни контакти и това да убягва за дълго от погледа на колегите му и от вниманието на службите. Ако обвиненията в лихварство се докажат, още по-логично е разследващите да се запитат, откъде един държавен служител разполага с толкова сериозни суми в брой.
И за децата е ясно, че ако един магистрат се занимава с престъпна дейност, това не става без съдействието на мощни покровители, независимо дали те са на по-висше ниво в системата, или са от политическите среди.
Точно затова нулевият толеранс към „грешниците“ на Темида не трябва да се превръща в празнословно клише, а да се развие един наистина сериозен фронт против недъзите в съдебната сфера. Фронт, който да обединява магистрати, политици и граждани. Първите трябва да признават грешките си, вторите да изработят ефективни закони, а третите - да не се предават на страха и безразличието. Само така престъпниците, облечени с власт, ще получат заслуженото си.

Станете почитател на Класа