Време за реформи

Ако Законопроектът за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване не бъде изтеглен от парламента, КНСБ ще предложи да бъдат организирани стачни действия. Това стана ясно от разпространена до медиите позиция на синдиката.
Вчера стана ясно още, че лекарите ще вземат решение дали да протестират заради орязаните средства на болниците до 17 септември.
Така, навръх Деня на Съединението, синдикати и лекари официално обявиха стачна готовност по два изключително важни въпроса - за реформите в социалната и здравната сфера. Въпроси, по които очевидно управляващи, браншови организации и социални партньори все още не могат да постигнат пълно съгласие.
Факт е, че и системата за социално осигуряване, и здравният сектор в момента се задъхват от проблеми. Реформите там са повече от необходими, но те не трябва да стават нито „на парче“, нито да се приемат анблок. Решимостта на правителството най-накрая да осъществи промените е похвална, но държавните мъже трябва да се вслушват и в гласа на експертите и партньорите. Защото историята е доказала, че решенията, налагани без дискусия, често не са от най-удачните. Същото важи, разбира се, за синдикатите и лекарите – стачките са инструмент на демокрацията, но протестиращите трябва да имат и свои идеи и програми за реализирането на реформите. В противен случай никой нищо няма да спечели.

Станете почитател на Класа