И Темида, и МВР се нуждаят от реформи

Частично е прекратено разследването за предлагане на подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията от СГС Петър Сантиров и бившия секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Срещу тримата няма достатъчно доказателства, обясни вчера заместник градският прокурор на София Божидар Джамбазов. Свалена е и забраната за пътуване в чужбина, наложена на братята Пламен и Йордан Стоянови – Дамбовците, които бяха арестувани при акция „Октопод“.
Така две от знаковите дела у нас, които със сигурност се наблюдават внимателно от Европейската комисия, започват да показват слабите си места. Най-вероятно това ще доведе до поредната порция напрежение по оста МВР – съдебна власт. От едната институция ще заложат на класическото определение: ние ги хващаме, те ги пускат. От другата ще отговорят, че това е заради негодните доказателства, събрани от разследващите.
За съжаление подобни казуси са често срещано явление у нас, което само доказва, че в системите на Темида и на МВР предстои още много работа. Вместо да се гледат недоверчиво, висшите магистрати и полицаи трябва да признаят, че техните сектори са едни от най-нереформираните у нас. Впрочем, най-успешните акции срещу престъпността са именно тези, които са предварително съгласувани и се провеждат съвместно между МВР и прокуратура. Тези акции са най-яркото доказателство, че отговорните фактори в съдебната и МВР-системата не трябва постоянно да се вглеждат в чуждото око, а доблестно да признават грешките си и да вървят напред. Само така борбата с престъпността ще стане наистина ефективна.

Станете почитател на Класа