Хаосът с паспортите продължава

Опашките пред паспортните служби в София тепърва предстоят. За това предупреди вчера пред БНР комисар Христо Терзийски, заместник-началник на СДВР. Така въпреки удълженото работно време на служителите и въпреки постоянните сигнали, че има напрежение сред гражданите, които подновяват документите си, проблемът със смяната на личните карти и паспортите остава.
Най-лошото е, че хаосът с новите документи се отразява на всички. Дори еднодневният отпуск, среднощното ставане от сън и похабените нерви на опашка не дават никаква гаранция, че българският гражданин ще успее да поднови паспорта си в срок. Това е сериозен проблем, който се оказва още по-голям, ако на някого му се налага да пътува в чужбина или просто му предстои подписване на договор, за който са му нужни валидни документи.
Първоначално системата на „Сименс“ не работеше на пълен капацитет, после бе удължено работното време на служителите на МВР, а накрая бланките за попълване се оказаха недостатъчни. Различните институции или фирми лесно могат да си прехвърлят вината, но от това не печелят нито те, нито изнервеният гражданин. Огромният наплив от желаещи да подменят документите си в приблизително кратък период от време беше напълно очакван, затова и всякакви оправдания са несериозни. Необходима е стройна организация с една-единствена задача – по-качествено и по-бързо обслужване на хората. Останалото е загуба на време.

Станете почитател на Класа