Политиците се сещат за ромите само преди избори

В лятната суша и скука, когато евроинституциите почиват, Франция създаде малко емоции в ЕС, като реши да „изгони“ неколкостотин румънски роми, нарушили законите на страната и още шепа български. При това ги качи на самолет с пълни джобове с евро (около 1000 се събират на семейство с 4 деца). И докато българските институции се питат колко роми ни връща Саркози и какво ще ги правим, никой не постави въпроса – ами останалите хиляди като тях, които живеят в България и всеки ден нарушават правилата, най-малкото като не си дупчат билетчето в транспорта - те докога ще бъдат над закона?
Проблемът с това малцинство, на път да се превърне в мнозинство, българската държава изцяло е оставила в ръцете на няколко неправителствени организации и фондации. Те са много силни като правозащитници, но винаги отклоняват въпроси от рода – колко от парите на Брюксел за ромите (13,3 млрд. евро за периода 2007-2013 г. в целия ЕС) отиват там, където трябва?
След като бе притисната от Франция, Румъния най-после създаде пост в кабинета, отговарящ за проблемите на ромите. Кога ще стане това в България? Политиците се сещат за ромското население само преди избори. Защото лесно могат да го манипулират - заради неграмотността, или да го подкупят - заради бедността.
Вместо да се сърди на Париж, правителството в София трябва спешно да реши какво ще прави не с шепата сънародници, които ще кацнат тези дни от Франция, а с хилядите им събратя по съдба, които не са видели Айфеловата кула отблизо.

Станете почитател на Класа