Скандалът с паспортите мина всякакви граници

9000 български граждани няма да могат да си получат паспортите поради липса на бланки. Това заяви вчера зам.-министърът вътрешните работи Павлин Димитров и препоръча на хората, ако не им се налага спешно да си вадят паспорти, да изчакат. В цялото МВР имало само 600 бланки, откровено призна заместникът на Цветан Цветанов. Причината за поредния проблем с документите за самоличност, които започнаха на 29 март, когато стартира подмяната им, е отново във фирмата изпълнител „Сименс“. Оказа се, че въпреки договорните си задължения фирмата не е произвела нужните количества бланки, което от своя страна хвърля в допълнителни разходи вътрешното ведомство, т.е. българските данъкоплатци. Веднага щом гръмна поредният скандал, от централата на „Сименс“ побързаха да се извинят и да обещаят, че ще решат проблема. От МВР заявиха, че не им вярват, защото досега те най-добре се справят само с даването на обещания. На всичкото отгоре се оправдали, че заради отпускарския период не могли да изпълнят поръчката.
Интересно дали в Германия биха дали същото обяснение на своите сънародници и на своите паспортни служби и как би реагирала тяхната държава на такава подигравка с гражданите.
Многократно на срещи с германските инвеститори, на които впрочем присъстват винаги и „Сименс“, премиерът ги призова да се държат у нас така, както в собствените си страни, и да спрат да побългаряват бизнеса. Какво, ако не побългаряване, е работата на „Сименс“ по документите за самоличност?

Станете почитател на Класа