Пловдивската опера заприлича на сапунена

Сагата на Пловдивската опера се превръща в сапунен сериал. Най-неочаквано директорът на институцията, световноизвестният наш тенор Калуди Калудов, бе уволнен с обвинението, че мениджмънтът куцал. Преди това операта бе обявена за закриване, защото нямала сграда. Но след протеста на пловдивското гражданство тя бе запазена за сметка на филхармонията, която си има сграда. Така и не става ясно къде е проблемът – в директора, в музикантите, в сградите?
Явно в културното министерство не знаят нищичко (или се правят, че не знаят) за перипетиите на пловдивското ОФД през последните години! Мъкнеха музикантите по съмнителни турнета из Европа, не им изплащаха хонорарите, заставяха ги да спят по двама на легло и да се хранят с консерви, донесени от България. А под тепетата не се играеха оперни спектакли.
Откакто ентусиастът Калуди пое институцията, операта възкръсна в Пловдив. Има и спектакли, и балет, има дори международен фестивал на Античния театър. Явно това не се харесва на ония, които обикаляха Европа с български консерви в багажа? Кметът на града Славчо Атанасов най-точно го каза: „Нашите световни имена в изкуството се оказват немили-недраги в собствената си родина. “

Станете почитател на Класа