Строгият контрол в парламента е задължителен

Народното събрание прие вчера доклада на временната анкетна комисия, която разследва скандалната поправка в закона за наркотичните вещества, публикувана в Държавен вестник. Изводите на проверяващите вече са изпратени на прокуратурата.
Решението на анкетната комисия е логично, но то трябваше да бъде взето много по-рано. Вместо това обаче два месеца депутатите от всички политически групи се обвиняваха взаимно. За това време се наслушахме и на най-нелепи обяснения, включително кой депутат колко диоптъра късогледство има и кой какво бил казал на ухо.
Ако толкова сериозен гаф се беше случил в някоя от развитите демокрации, към които се стремим, със сигурност щеше да има оставки и много по-сериозни и бързи решения. У нас за съжаление сме свикнали да протакаме и да се обвиняваме взаимно. И то, при условие че в страната ни има многобройни примери за скандални законови промени, една от най-емблематичните от които е поправката „Ванко 1“.
Това не е проблем само на настоящото или на предишното управление, а е въпрос на по-строга регулация на работата на парламента. Недопустимо е депутатите да недоглеждат работата си, като гласуват само по партийна заръка, или още по-лошо – умишлено да прокарват лобистки закони. Затова трябва да се измисли механизъм за строг контрол и по-строги санкции за грешките на депутатите, за да не слушаме след всеки гаф нелепи обяснения.

Станете почитател на Класа