Правата на пациента са над всичко

Около 300 аптеки в цялата страна могат да бъдат закрити, ако влезе в сила наредба 28 на Министерството на здравеопазването. За това предупреди вчера Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.
Въпросната наредба предвижда лекарства да се продават само от магистър-фармацевти, което наистина е редно. Но в нея има и някои недомислени неща, като например аптеките да работят само на естествена светлина. Така фармацевтичните пунктове в молове, търговски центрове и дори тези с денонощен режим на работа стават застрашени.
Няма съмнение, че ако дадена аптека не отговаря на изискванията, тя не бива да работи. Това обаче не трябва да става за сметка на пациента, който винаги се оказва в ролята на жертва, когато има някакво по-мащабно преструктуриране. Собствениците на тези около 300 застрашени аптеки също имаха предостатъчно време, за да изпълнят всички изисквания към тях. Проблемът в случая е, че за пореден път се създава усещането, че обикновените хора се превръщат в заложник на нечии браншови конфликти. Защото ако се закрие аптека в някое малко населено място например, това може да създаде сериозни трудности на местните хора. За да се запазят правата на хората, бизнесът с лекарства трябва да бъде подложен на изключително строг контрол, но без да остава и капка на съмнение за лобистки интереси или за толериране на едни аптеки за сметка на други.

Станете почитател на Класа